tiistai 14. lokakuuta 2014

VUODEN 2014 AFORISMITEOKSET





















Vuoden 2014 aforismikirjasato on ollut hyvä. Aforismikokoelmia ovat julkaisseet niin kirjallisuuden tunnustetut konkarit (Envall, Kejonen) kuin esikoisaforistikot (Ahonen, Ojansuu, Uhlgren). Nissiselle ja Kiviniemelle heidän nyt ilmestyneet aforismikokoelmansa ovat järjestyksessä toiset.

Kolme suomennettua aforismikokoelmaa vuodessa on sekin hyvä määrä. Kraus kuuluu maailmanaforistiikan klassikoihin, joten oli aika saada häneltä suomennosvalikoima. Suomentajana toimi Juhani Ihanus, joka on aiemminkin kääntänyt aforistiikkaa (Lichtenberg, Cioran) ja on myös itse aforistikko.

Ruotsalaista aforistiikkaa on suomennettu kovin vähän. Engdahlin teos on siksi tervetullut lisä. Chavéen teos puolestaan jatkaa Savukeitaan pääasiassa ansiokasta käännösaforistiikan sarjaa.

Timo Salon Epätietokirja (2009) on saanut viisi vuotta myöhemmin seurakseen peräti kaksi lyriikkaa ja aforismia yhdistelevää teosta. Pekka Mykkäsen toimittama Suomessa sanottua vaikuttaa ennakkotietojen perusteella poikkeuksellisen kiinnostavalta sitaattikokoelmalta. Sami Feiringin Lyhyesti sanomisen taide on aforistiikkaa käsittelevä tietoteos ja tulee tarpeeseen, sillä aforismitietous on tähän asti ollut kovin hajallaan ja vanhentunuttakin, sikäli kuin sitä ylipäänsä on edes julkaistu.

Vuoden 2014 aforismikirjoihin paneudutaan Pro aforismi -blogissa myöhemmin tarkemmin, mutta tässä vaiheessa tämä luettelonomainen katsaus ilmestyneisiin teoksiin.


Kotimaiset aforismikokoelmat:



Ulkomainen aforistiikka:



Muut teokset:

Pekka Mykkänen (toim.): Suomessa sanottua (Nemo, sitaattikokoelma)

Laura Pennanen: Ote tulevasta aforismikirjastani No 1 (omakustanne)
 
Edith Södergran: Dikter och aforismer (SLS; kootut runot ja aforismit)
* Svaforismer


Valokuvassa taiteilija, aforisti ja sirkustirehtööri Heikki Morgan Hämäläinen pitämässä kirppusirkusesitystä Sysmässä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentointi ei muuten onnistu, valitse Kommentti nimellä -valikosta vaihtoehto “Nimi/URL-osoite” tai “Nimetön”. Kiitos sinulle!